High Sensitive Personality.

High Sensitive Personality (HSP) is in de jaren 90 onderzocht en beschreven is door psychotherapeute Elaine Aron, is HSP voor velen nog steeds een onbekend fenomeen. Dat het onbekend is maakt dat een HSP-er, meestal vanwege onbegrip, vaker tegen ‘problemen’ aanloopt dan een niet HSP-er.

Mensen met HSP verwerken prikkels niet zo zeer op een andere manier, maar wel meer intens en op een dieper niveau dan een niet HSP-er. Hierdoor vangen zij bijvoorbeeld signalen van anderen (verbaal en non-verbaal) sneller op. Ook ervaart een HSP-er emoties vele malen sterker dan een niet HSP-er. Hierdoor is een HSP-er eerder overloaded en zijn ze bovendien gevoeliger voor allerlei klachten die zich op verschillende manieren kunnen uiten. Zowel fysiek (bijvoorbeeld eczeem, maag- darmklachten en fysieke pijn), als geestelijk (bijvoorbeeld stress, spanning, vermoeidheid, bezorgdheid en burn-out). Ook heeft een HSP-er meer moeite met veranderingen in het leven en voelt onrust bij veel prikkels van buitenaf.

HSP heeft zeker ook positieve kenmerken die het leven enorm kunnen verrijken. Intensere zintuiglijke waarnemingen genereren een diepere beleving van positieve ervaringen. Hierdoor hebben zij een rijke innerlijke beleving, een rijke fantasie en hoge creatieve vaardigheden. Kenmerkend voor een HSP-er is dat ze vaak wat dromerig zijn en constant zoeken naar diepgang. Ook heeft een HSP-er een goed ontwikkelde intuïtie, een sterk inlevingsvermogen en het vermogen stemmingen van anderen aan te voelen. Ze zetten deze eigenschappen meestal graag in om anderen te helpen en bij te staan.

Ik ben zelf HSP-er en ik weet hoe lastig het kan zijn om je staande te houden in een omgeving die veel van je vraagt en waar je veel van jezelf vraagt (want een HSP-er wil alles zo goed als mogelijk, het liefst perfect doen). Een omgeving waar veel van je wordt verwacht en waar je ook nog eens alle prikkels juist moet kunnen plaatsen, maar waar je ondertussen ook de rust moet kunnen vinden om fysieke klachten en geestelijke uitputting te voorkomen.

Nu ben ik vrij oplossingsgericht ingesteld en altijd op zoek naar hoe ik een positieve wending aan gebeurtenissen kan geven. Na veel trials en errors en vooral successen heb ik mijzelf behoorlijk goed aan kunnen leren hoe om te gaan met prikkels, indrukken, emoties en verwachtingen.

Uiteindelijk draait het om een juiste balans tussen de menselijke emotie en een rem kunnen zetten op die emoties wanneer die de overhand proberen te nemen. Met andere woorden, baaldag prima, maar wel met uitzicht op een oplossing of verbetering en vooral zonder dat je jezelf of anderen daarmee in de weg zit. Daar zijn technieken voor die invloed uitoefenen op je mindset. Technieken die ik zelf toepas en waarmee HSP-er zijn een cadeautje is in plaat van een vloek.

Het fijne aan HSP-er zijn is dat de rijke fantasie en belevingswereld en het vermogen om intens te kunnen genieten van hele kleine dingen je kunnen helpen om de negatieve aspecten te overkomen en los te laten en ze in je voordeel te kunnen laten werken waardoor ze je juist veel positiviteit zullen brengen.

Ik zal te zijner tijd op deze site meer aandacht besteden aan hoe je een positieve wending kunt geven aan de eigenschappen die je ervaart als HSP-er en je ook handvatten bieden om te leren hoe je optimaal van deze eigenschappen kunt genieten en deze kan inzetten zoals jij dat wilt. Bijvoorbeeld anderen bijstaan op de juiste manier vanuit je eigen kracht en vooral de mooie dingen te voelen, die de overhand laten nemen en daarvan te kunnen genieten. Maar ook hoe je ervoor kunt zorgen dat je je energie op de juiste manier verdeeld en hoe je je rust kunt vinden zodat je tot jezelf kunt komen wanneer je dat nodig hebt en daardoor de juiste balans zal vinden.

Wil je nu al meer informatie? Stuur mij dan een berichtje via Messenger op mijn Facebook pagina: https://www.facebook.com/Vrij-op-weg-361509547260485/ 

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

Mirjam van der Veldt Coaching

Coaching voor/tijdens en na plastische chirurgie

Mirjam van der Veldt

Schrijfster | Coach

Vrij op Weg

Liberate Yourself

Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag