Vrij en Energiek leven door gezonder eten.

Voorop gesteld, ik ben geen diëtiste of voedingsdeskundige. Ik zal je niet vertellen wat je moet eten of welk dieet je moet volgen. Het beschrevene is puur gebaseerd op eigen ervaringen en observaties. Het stappenplan is geschreven vanuit een coachingsperspectief, mijn kennis, mijn vakgebied. Dat betekent dat ik je zal helpen met ‘hoe’ je door middel van kleine stappen je doel zal bereiken. Het middel, in dit geval voeding/dieet, etcetera, daarvoor kun je het beste terecht bij een deskundige op dat gebied.

Gezonde voeding is een een belangrijk onderdeel als het gaat om goed voor jezelf zorgen, het verkrijgen van meer energie en het voorkomen van allerlei kwalen die je onnodig zouden kunnen beperken.

Het doel is om je te ondersteunen in het jezelf aanleren van een gezond leefpatroon zodat het een vanzelfsprekendheid voor je wordt. Dat het vooral past bij wie jij bent en past in jouw dagelijks leven. De bedoeling is dat je nog steeds plezier hebt van hetgeen wat je eet, en dat hetgeen wat je eet je helpt bij het verkrijgen van meer energie voor de dingen die je ‘moet’ doen en daarnaast al het andere wat je ‘wil’ doen.

Om jezelf een gezond leefpatroon aan te leren, is een juist geformuleerde doelstelling van belang. Dat kan voor iedereen anders zijn. Toch is het een goed idee om de term ‘gezondheid’ mee te nemen in de formulering van je doelstelling.

Voor velen is afvallen een veel gebruikte doelstelling. Meestal is dan niet gezond eten het doel, maar het middel dat meestal wordt ingezet om dit doel te bereiken. Afvallen als doelstelling kan soms gunstig zijn voor de gezondheid (bijvoorbeeld als overgewicht de oorzaak is van een slechte gezondheid), helaas werkt het vaak nadelig op de lange termijn (moeilijk vol te houden, het jezelf ontzeggen van dergelijke voedingsmiddelen, tekort aan voedingsstoffen, nog steeds niet blij met je lichaam, schuldgevoelens omdat je iets eet wat niet mag, terugval, etcetera).

Ook is een juist aanpak belangrijk voor een verantwoorde en permanente verandering. Je hebt niet in 1 dag jezelf aangeleerd om ‘ongezond’ of ‘teveel’ te eten, dat zal je ook niet in 1 dag afleren. Bovendien is het van belang dat je op een gezonde manier met eten om blijft gaan. Voor een permanente haalbare verandering kun je het beste in kleine stapjes te werk gaan. Zo heeft je lichaam de tijd om te wennen, zo min mogelijk te protesteren en om het patroon je eigen te maken zodat het een vanzelfsprekend onderdeel van je leven wordt.

Met kleine stapjes kun je bijvoorbeeld denken aan het volgende:

Stap 1: Schrijf voor jezelf een week lang op, elke dag, wat je eet. En zorg ervoor dat je eerlijk bent. Apps zoals Fatsecret kunnen uitkomst bieden omdat je dan direct kunt invoeren wat je eet of drinkt. Voer ook het aantal glazen water in dat je per dag consumeert om voor jezelf in kaart te brengen of je voldoende water binnen krijgt.

Stap 2: Bedenk voor jezelf van welke voedingsmiddelen je energie krijgt. En dan bedoel ik lange termijn energie. Bewerkte voeding geeft helaas vaak kortdurende energie. Bovendien voedt je je lichaam met enkel calorieën in plaats van bouwsteentjes (vitaminen, mineralen en alle andere prachtige onderdelen die je nodig hebt voor een gezond lichaam).

Stap 3: Kijk eens naar wat je zou kunnen verwijderen uit je voedingspatroon. Drink je elke dag frisdrank, sapjes of andere bewerkte dranken? En hoeveel glazen drink je daarvan? Stel je drinkt op een dag 2 glazen fris en 1 glas chocolademelk. Dat zijn 3 glazen bewerkte dranken. Het eerste dat je zou kunnen aanpassen is in plaats van 3 glazen dit terugbrengen naar 1 glas per dag. Die andere twee vervang je door 2 glazen water, warm of koud, maar net wat je het lekkerst vind. Protesteert je lichaam omdat het fris wil? Doe een schijfje citroen of een bosje verse munt in het water. Je zal merken dat je je brein enigszins kunt foppen. Na een paar dagen zal het stoppen met zeuren.

Stap 4: Probeer een week later in plaats van elke dag 1 glas , oftewel 7 dagen in de week, dit terug te brengen naar 3 a 4 keer in die week.

Stap 5: Weer een week later ga je voor 1 keer in die week. Dit hou je de komende maand zo vol.

Stap 6: Je zal gaandeweg merken dat je steeds minder behoefte hebt aan frisdrank en dat je lichaam steeds vaker in plaats daarvan zal vragen om water. Wellicht dat je ook andere veranderingen merkt. Misschien ook nog niet. Hoe dan ook is elke stap die je zet een stap vooruit. Dat is precies waar het om gaat. De bijbehorende positieve effecten zullen heel goed mogelijk vanzelf volgen.

Dit stappenplan is enkel een heel klein voorbeeld van hoe je te werk kunt gaan. Natuurlijk kun je deze stappen met alle andere voedingswaren toepassen. Realiseer je ook dat het soms ook belangrijk is om te genieten van een ‘verboden vrucht’. Zodra het is gelukt om een gezond leefpatroon eigen te maken zal je merken dat het best mogelijk is om soms even ‘ongezond’ te eten (bijvoorbeeld de 80-20 regel, 80% ‘gezond’ en 20% ‘ongezonde’ voedingswaren) en dat je daar zonder schuldgevoel gewoon van kunt genieten. Doordat het gezonde leefpatroon een vanzelfsprekendheid voor je is, lukt het heel makkelijk om direct weer over te stappen op gezonde voeding. Op deze manier zal het lukken een gezonde balans te vinden, op een gezonde manier met voeding om te gaan én je zal ook nog eens meer gezond zijn en je meer energie hebben.

Het kan zo zijn dat je zo nu en dan toch een naar gevoel ervaart omdat je bijvoorbeeld zo verlangt naar een bepaald product. Soms kun je het product vervangen door iets anders wat een stuk gezonder is, maar wel net zo lekker. Soms heb je ondersteuning nodig om het nare gevoel te laten verdwijnen. Die ondersteuning vind je onder andere in het gratis rapport. Dit rapport kun je opvragen via de volgende link: https://www.facebook.com/Vrij-op-weg-361509547260485/

Ook zodra je veel hinder ondervindt bij het jezelf aanleren van een gezond leefpatroon, bijvoorbeeld omdat je een ongezonde relatie met voedsel hebt ontwikkeld, zou dit rapport je mogelijk kunnen helpen.

Vind je het na het lezen van dit rapport nog steeds lastig om op de juiste manier te werk te gaan, stel dan gerust je vraag via https://www.facebook.com/Vrij-op-weg-361509547260485/.

Plaats een reactie

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

Mirjam van der Veldt Coaching

Coaching voor/tijdens en na plastische chirurgie

Mirjam van der Veldt

Schrijfster | Coach

Vrij op Weg

Liberate Yourself

Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag