Bewaak je grens.

Mijn laatste berichten en gedichten hebben betrekking op ‘pestgedrag’. ‘Pestgedrag’ is een vorm van grensoverschrijdend gedrag en kan een enorme impact op jouw welzijn hebben. Vandaar dat ik er aandacht aan besteed. Ik zie het nog te vaak gebeuren met alle gevolgen van dien.

Het goede nieuws is dat er wat aan te doen is en dat je het kunt stoppen. Dat de nare ervaringen te verwerken zijn en dat je kunt leren om, zodra alles achter de rug is, je met een nieuwe positieve start door kunt pakken. Bovendien kun je leren ervoor te zorgen dat het niet meer voorkomt in de toekomst.

Met ‘pestgedrag’ bedoel ik dat anderen jouw grenzen op wat voor manier dan ook overschrijden. Dat je niet (geheel) jezelf kunt zijn in bijzijn van de mensen die jou en jouw zijn (geheel) onderdrukken.

Een aantal voorbeelden van pestgedrag zijn: genegeerd worden door collega’s wanneer je ze hard nodig hebt, steeds nare opmerkingen krijgen van een gezins- of familielid, nare opmerkingen door vreemden op straat, nare grappen die mensen met je uithalen en die je maar leuk moet vinden omdat je anders zal worden buitengesloten, iemand die ongewenste opmerkingen maakt over jouw afkomst, religie, geaardheid of gender, iemand die jou angst aanjaagt door dreigementen naar je te uiten op wat voor manier dan ook. 

Ik kan wel honderden voorbeelden geven, en wellicht komen bij jou herinneringen of ervaringen boven die hier betrekking op hebben, maar samengevat is ‘Pestgedrag’ gedrag waar jij hinder of schade op wat voor manier dan ook van ondervindt. Zodra jouw grens wordt overschreden, en ook nog eens op een manier die bij jou pijn of angst genereert, dan is dat ‘pestgedrag’.

We krijgen er allemaal wel eens mee te maken. In lichte ‘treiter’ vorm, of in de vorm van keihard pesten en sociale uitsluiting. Vaak is de ‘lichte’ vorm nog het minst fijn om aan te kaarten. “Wat stel je je aan, het was maar een grapje.” Of: “Jij kunt ook niet veel hebben!”

Wat vergeten wordt is dat ook deze vorm heel naar en kwetsend kan zijn en bovendien op die manier bijdraagt aan een negatief gevoel en een vermindering van eigenwaarde van de ‘gepeste’ persoon.

Pesten kan heel veel met je doen. Het is vooral zeer destructief. Helaas, of eigenlijk, gelukkig, ben je zelf wel degene die er iets aan kunt doen, tenzij iemand anders het voor je opneemt. Vaak sta je als ‘gepest persoon’ er alleen voor, bijvoorbeeld omdat anderen bang zijn om zelf ook slachtoffer te worden. Dat geeft niet, want je kunt zelf de controle leren krijgen over de situatie.

Wil je leren hoe je je grenzen moet aangeven? Hoe je ervoor kunt zorgen dat het pesten stopt? Hoe het je zal lukken om voor jezelf en jouw geluk te kiezen? Hoe je voor jezelf kunt opkomen en dat het nooit meer zal voorkomen dat jouw grenzen worden overschreden? Mail dan voor meer info naar mirjam@vrijopweg.nl

Plaats een reactie

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

Mirjam van der Veldt Coaching

Coaching voor/tijdens en na plastische chirurgie

Mirjam van der Veldt

Schrijfster | Coach

Vrij op Weg

Liberate Yourself

Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag