Beter Slapen.

Slapen is noodzakelijk voor elk mens. Niet iedereen heeft evenveel slaap nodig. Sommigen 8 uur of zelfs meer, anderen maximaal 6 of zelfs 4 uur. Kwaliteit van slaap en daarnaast regelmaat in het slaap-waak ritme zijn belangrijk voor een goede nachtrust. Elke avond om dezelfde tijd slapen en elke ochtend op dezelfde tijd opstaan draagt vaak al bij aan het je meer uitgerust voelen en het hebben van meer energie voor de rest van de dag.

Om vrij en energiek te leven is slapen een belangrijk onderdeel. Veel mensen slapen slecht en geven daarvoor verschillende redenen. Wat ik vaak hoor is dat mensen kampen met gedachten die je wakker houden zoals piekergedachten zodra je hoofd het kussen raakt. Om piekergedachten tegen te gaan zijn verschillende technieken beschikbaar. Ze staan tevens beschreven in het gratis rapport dat binnenkort beschikbaar is.

Buiten het verhelpen van piekergedachten zijn er genoeg manieren om goed te ‘leren’ slapen en dat is dat je als het ware je ‘brein’ conditioneert om beter te slapen. De volgende tips hebben mij ontzettend geholpen en kunnen mogelijk ook jou helpen bij het beter ‘leren’ slapen:

1: Ga elke avond, ongeacht de dag van de week, om een vaste tijd naar bed. Ben je een slechte slaper, ga dan niet extra vroeg naar bed, maar kies juist een later tijdstip dan wanneer je normaal gesproken zou willen gaan slapen.

Probeer je altijd om 10 uur naar bed te gaan? Maak daar dan bijvoorbeeld half twaalf van. Hou dit sowieso minimaal een maand lang vol. Na een maand zou je eventueel een kwartier eerder kunnen proberen als vast tijdstip, maar enkel zodra je merkt dat het je lukt om zo goed als direct in slaap te vallen. Op deze manier zou je in kleine stapjes uiteindelijk je bedtijd kunnen vervroegen en mogelijkerwijs het aantal uren dat je slaapt verlengen. Houdt daarbij in gedachte dat kwaliteit boven kwantiteit gaat. Beter is eerst verder aan de slag te gaan met de volgende tips alvorens de stap van vervroegen van de bedtijd in te voeren.

2: Een maatregel waar je hoogstwaarschijnlijk wat weerstand bij zal voelen en waarvan je, nadat je dit een tijdje hebt volgehouden ongelooflijk veel profijt zal hebben, is de televisie/laptop uit de slaapkamer verbannen en/of zo min mogelijk films/series vanuit bed te kijken, ook overdag.

3: Kijk sowieso een half uur voordat je gaat slapen geen televisie/series op de laptop of filmpjes op de telefoon. Tv houdt je op alle manieren wakker. Het prikkelt verschillende zintuigen waardoor je brein ‘overactief’ blijft, bovendien verstoort het (blauwe) licht de melatonine (ook wel slaaphormoon genoemd) aanmaak. Melatonine is van invloed op een juist slaap-waakritme ( https://nl.wikipedia.org/wiki/Melatonine ).

4: Voorkom dat, zodra het donker wordt, felle lampen branden. Zorg voor een gedimde sfeerverlichting en zorg dat het zo donker als mogelijk is, minimaal een half uur voordat je gaat slapen. Tevens om de aanmaak van melatonine, en dus een juist slaap-waakritme, te stimuleren.

5: Zet een nachtmodus op je telefoon en laptop/computer. De zogeheten blue light filter. Ik gebruik deze de hele dag door. Het is even wennen dat bruinige scherm en bij echt fel zonlicht moet hij even uit omdat het scherm anders niet meer zichtbaar is, maar op alle andere momenten staat de blue light filter aan en merk ik dat ik vele malen beter slaap. Wat nog extra daarbij helpt is, naarmate het ’s avonds meer donker wordt, de helderheid van het beeldscherm dimmen.

6: Zorg ervoor dat je al je taken een uur voordat je gaat slapen af hebt. Voorkom dat je ‘nog even’ de was moet ophangen of de vaatwasser moet inruimen of nog even een ditje of datje moet regelen. De bedoeling is dat je uit de drukte van je dag stapt en over gaat naar een ‘in rust’ stand.

Wat hierbij zou kunnen helpen is ’s ochtends bedenken wat op deze dag gedaan ‘moet’ zijn, schrijf dit op en werk het lijstje af. Een uur voor je vaste bedtijd is het lijstje afgewerkt.

Is het niet gelukt om alles af te krijgen, dan zou je je natuurlijk kunnen afvragen of hetgeen je allemaal ‘moest’ doen haalbaar is in 1 dag. Wellicht dat je sommige taken beter zou kunnen verdelen over de week. Hoe dan ook, 1 uur voor bedtijd geen klusjes meer. Realiseer je dat je wellicht even tijd nodig zal hebben om dit te realiseren en dat je elke dag een stapje verder zal komen in het vinden van een juist ritme.

7: Zorg voor een vast ‘naar bed gaan’ ritueel. Dat kan voor iedereen anders zijn. Het gaat er vooral om dat het dingen zijn die weinig energie kosten en het liefst ontspannen werken zoals een warme douche, rustig tanden poetsen, een laatste rondje met de hond, even kijken of de kinderen lekker liggen te slapen, mediteren, kortom datgene waarvan je merkt dat je in een ontspannen ruststand terecht komt.

8: Mocht het zo zijn dat je in een onrustige omgeving woont waar je wakker wordt gehouden door geluiden van buitenaf, dan zijn slaap oordoppen een goede optie. Ze zijn te krijgen in verschillende soorten en maten en ook mate van demping. Veel slaap oordoppen zijn zo gemaakt dat harde geluiden worden gedempt, maar dat je nog steeds de noodzakelijke geluiden hoort zoals wanneer een kind wakker zou worden of iets anders aan de hand zou zijn.

9: Tot slot, sta elke dag om dezelfde tijd op. Zo trigger je een vast ritme en leer je jouw brein wanneer het in de ‘slaapstand’ mag en wanneer het in de ‘wakker’ stand mag.

Natuurlijk realiseer ik mij dat deze tips in mindere mate zullen werken wanneer je bijvoorbeeld een baby of kind hebt die ’s nachts vaak wakker wordt of een andere reden waardoor het in een keer doorslapen wordt belemmerd. Toch kan het hoe dan ook werken om zoveel mogelijk van deze tips uit te voeren en zoveel mogelijk een ritme proberen te houden, ongeacht of je ’s nachts een of meerdere keren eruit moet. Wellicht is de kwaliteit van slapen minder, maar realiseer je dat regelmaat vaak al vele malen meer rust en ontspanning biedt waardoor je merkt dat je overdag toch meer energie zal hebben. Hoe dan ook is het wellicht het proberen waard.

Wil je nu meer informatie of kun je wel wat extra begeleiding gebruiken? Dan kun je mij via deze link (Messenger) een bericht sturen zodat je snel aan de slag kunt:  https://www.facebook.com/Vrij-op-weg-361509547260485/ 

Plaats een reactie

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

Mirjam van der Veldt Coaching

Coaching voor/tijdens en na plastische chirurgie

Mirjam van der Veldt

Schrijfster | Coach

Vrij op Weg

Liberate Yourself

Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag