Wat is NLP?

NLP werkt op basis van simpele technieken. Kort gezegd leert het brein aan de hand van een stimulus → respons reacties. Een vorm van conditionering. Een bekend verhaal met betrekking tot conditionering is dat van Pavlov. Terwijl hij bezig was met een experiment met honden, waarin hij onderzoek deed naar het spijsvertering systeem, kwam hij tot de ontdekking dat de dieren in zijn experiment al speeksel begonnen af te scheiden voordat het voedsel hun bek had bereikt. Hij ontdekte dat de dieren reageerden op het geluid dat vooraf ging aan het aanbieden van het voedsel. 

Dit is een voorbeeld van de zogeheten klassieke conditionering. Dat wil niet zeggen dat alles zo simpel werkt bij mensen. Wat wel geldt is dat de mens wil overleven en om die reden bepaalde stimulus – respons verbindingen maakt in het brein. Dit betekent dat het brein continu op zoek is naar ‘iets wat werkt’. In het geval van het meemaken van een nare gebeurtenis kan het zijn dat het brein kiest voor de reactie angst, want door angst zal men de bron van de nare gebeurtenis, of iets vergelijkbaars, vermijden. Hetgeen wat het brein hiermee heeft gedaan is uitvinden dat je op deze manier overleeft. 

Gelukkig leven we in een redelijk veilige maatschappij. De kans dat we worden achterna gezeten door een ander diersoort dat gek is op een stukje mensenvlees is aanzienlijk klein tot nul. Dit houdt in dat deze angstreacties in plaats van nut, beperkingen opleveren. Met NLP wordt ervoor gezorgd dat deze reactie wordt doorbroken en dat er een andere, positieve, leefbare en verruimende reactie ontstaat op datgene waarvan jouw brein een dergelijke reactie heeft ingebouwd om te kunnen overleven. 

Met andere woorden, jouw brein heeft een bepaalde verbinding aangelegd, deze verbinding kun je zien als een telefoonnummer met een kengetal. Zodra deze verbinding wordt gemaakt door de specifieke stimulus die dit nummer activeert, komt daar een bepaalde respons voor terug. NLP zorgt ervoor dat er een nieuwe stimulus – respons verbinding ontstaat door middel van simpele en makkelijk toepasbare technieken.

Een mooie metafoor is dat je het kengetal van het complete ‘telefoonnummer’ behoudt, maar dat er een ander nummer achter komt te staan, waardoor een ‘telefoonnummer’ ontstaat die een verbinding tot stand brengt waardoor je je goed, ontspannen en plezierig voelt en waarvan je brein het er zeker mee eens is dat je op deze manier net zo goed overleeft en waar je voor de rest van je leven mee aan de slag kunt!

NLP biedt concrete oplossingen die op alles wat je tegen zal komen toepasbaar zijn, en vooral dat je in de toekomst, dankzij deze technieken, zelfredzaam bent, voorgoed.

Wil je nu al meer informatie? Stuur mij dan een berichtje via Messenger op mijn Facebook pagina: https://www.facebook.com/Vrij-op-weg-361509547260485/

Plaats een reactie

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

Mirjam van der Veldt Coaching

Coaching voor/tijdens en na plastische chirurgie

Mirjam van der Veldt

Schrijfster | Coach

Vrij op Weg

Liberate Yourself

Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag